Расказ за една асфалтна пукнатина

Беше кратка. Дебела, длабока, стара, но и едвај забележлива. Еднаш неа ја помина Климе кој од неа се сопна, се бапна врз блискиот автомат за сладоледи на слаткарницата „Добар пат“, а потоа, со изгубена рамнотежа се бапна и врз слаткарот Томе. Друг пат неа ја помина и Здраве к...

ТРИ МИГА

На место предговор „Продавачот на ветар и магла“ е седма по ред книга и прва збирка раскази на г. Стефан Марковски. Делото компилира различни (видови) раскази, вклучувајќи и некои напишани уште од неговите средношколски денови, други напишани во почетниот и подоцнежниот стади...

Урбана ”Куќичка На Дрво” Во Торино

Лучиано Пиа и неговата брилијантна визија како да ги фузира луѓето и природата во урбани услови. Овој врвен Италијански архитект ја дизајнира оваа ‘куќичка на дрво’ во Торино. Органскиот и асиметричен облик на терасите дозволува ‘рандом’ ра...

Само Леб и Цигари

Според филозофијата на било која власт, само две работи му се потребни на обичниот смртник. ЛЕБ, колку да има што да јаде и ЦИГАРИ, за да може да пуши кога се тресе од нервоза поради фактот што има едвај...

Порака За Разноликоста

Love Has No Labels Љубовта не знае за етикети Каква брилијантна порака околу различностите. Премногу често им судиме на луѓето и нивните односи врз основа на тривијалните работи, како бојата на кожата, полот, религијата или физичкиот изглед. Ова е погрешно, бидејќи под на...

СТЕФКА ЕЛЗЕСЕР

Последниве години, кафето не ми е првата работа што ми се случува наутро. Прво теретана(у вакви тмурни денови ми се случува и да ја “рипнам” теретаната) па пијам сок од цвекло, јаболка, помаранџа… Во меѓувреме или јас или сопругот веќе го имаме стаено кафето. На...

Џемперот И Пајакот

-Здраво, колку ви е џемперов?? -11 000 денари.. -Аха..Пајак да не го плетеше?! — Julián Carax (@Julian666Carax) March 1, 2015

Се ретчиме

Се ретчиме, како коса откосена, ко пари испарливи, како клетки мозочни. Недофатливо е времево, божем кротко а немилосрдно. Му минуваме низ прсти ко од дланка полна со мрак. Се ретчиме, генерации убави луѓе чија иднина е минатото. Сè помалку познаници на улици, небаре друг град ни...

Најтешкиот приемен испит во животот

Идеш кај девојка ти да се упознаеш со нејзините, е тука е најтешкиот приемен испит во животот. Првата испиена ракија со татко и. Ако ја шибнеш на брзина си алкос, ако ја густираш лагано си влечко, ако ја пукаш прво пола па после уште на два пати си многу искусен, а у екстре...