Се ретчиме – Јовица Ивановски

se retcime-pocetna_majkatiitatkoti

Се ретчиме,
како коса откосена,
ко пари испарливи,
како клетки мозочни.
Недофатливо е времево,
божем кротко а немилосрдно.
Му минуваме низ прсти
ко од дланка полна со мрак.
Се ретчиме,
генерации убави луѓе
чија иднина е минатото.
Сè помалку познаници на улици,
небаре друг град ни се
спрострел под чевлите.
Се ретчиме,
како добрина и чесност,
како добро воспитување,
како восхит и почит.
Надвор од толпата токмаци,
од маглата криминогена,
од морето лажен морал.
Се ретчиме,
како средна класа,
како добри мелодии,
ко генијалци во диктатура,
ко стрипови и суперхерои.
(Во растечката расипаност
отскокнуваме со човечност.)
Се ретчиме,
како заби на сиромави,
како новороденчиња,
како благосостојба.
Се ретчиме
сè додека не нè снема.

Јовица Ивановски

Посетено 3.032 пати

WCOStream: Armored Trooper Votoms: Case; Irvine anime episode Full online free at https://wcostream.cc watch cartoons online wcostream

AnimeHeaven: Dream Star Button Nose anime episode 3 online free at https://animeheaven.pro watch anime dub

Magical Meow Meow Taruto (Dub) Episode 12

AnimeKisa Watch anime online, English anime online HD

Torgi gov: https://torgi.gov.ru/forum/user/editDone/1431946.page

Ko-fi: https://ko-fi.com/animeflixnl