Фасцинантните портрети на Bernard Pras можат да се видат само од десната страна

Францускиот уметник Bernard Pras е надалеку познат по неговите неверојатни уметнички композиции ‘пронајди го предметот’. Во своите анаморфските уметнички дела, како овие, тој ги сокрива сликите во купишта ѓубре. Можат да бидат видени само преку специјален уред или пак само од десната страна.

Со цел даго создаде посакуваниот ефект, уметникот внимателно ја планира целата композиција и на прв поглед ги поставува предметите по случаен избор, но сепак ги одбира по боја и големина така што тие личат на познат портрет или слика ако се гледаат само од една перспектива. Pras употребува пластичен отпад, стари пилули, кутии, торби, пакети, кукли, играчки, музички инструменти, предмети од домаќинството и се што може да соодветствува во однос на бојата или текстурата која му е потребна. Резултатите е зачудувачки, погледнете во галерија.

Посетено 254 пати

Мајка Ти и Татко Ти

Мајка Ти и Татко Ти

Следете не на Фејсбук!