Социопати ни ги пишуваат учебниците по социологија!!!

Вака ги учат нашите деца по предметот социолигија, во 2 година гимназија, во лекцијата „Образованието и животните шанси“:
„Децата од работнички семејства главно се ориентирани кон практичниот живот….
Децата од средната класа БЕЗУСЛОВНО(?!) треба да ги надминат своите родители во степенот на образование, во кариерата и во успехот во животот. Најчесто родителите од средната класа им велат на своите деца: Учи и заврши факултет за да не се мачиш…..или Заврши факултет за ништо да не работиш… (?!)
Родителите, пак од повисоките слоеви, можат да ги вработат своите деца без да завршат некое особено образование…и затоа нивните дипломи ти биле во функција на за доволување престиж и за да се изолираат од пониските слоеви !!!“

Ова во уечбникот не е претставено само како нечија хипотеза, како некое истражување, мислење на авторот, па да се дозволи можноста дека можда и не е така. НЕ! Ова е напишано како точно тврдење без алтернатива, треба децата да разберат дека ова е научно докажана вистина.
И ТОЛКУ ОД ЖИВОТНИТЕ ШАНСИ!

Е па дечки, сто Прочки ова не го перат. Нема прочка за глупост и незнаење!

 

Посетено 296 пати