Опашка

smetki-pocetna
Во една мила и чудесна земја…
– Си плаќаш радиодифузна такса, МТВ не гледаш.
– Си плаќаш пензиско осигурување, а не знаеш дали ти е уплатено и дали утре обезбедена пензија ќе си имаш.
– Си плаќаш огромни сметки за струја, иако си чул дека комшијата и многу други не плаќаат, оти некој си таму отпис на долгови им прави.
– Си плаќаш придонеси у Фонд за здравство, со саати на ред чекаш во чекална, или со месеци да ти закажат на Мој термин.
– Си плаќаш парно, на парно не се грееш.
– Си плаќаш ѓубретарина, кантата за ѓубре сам си ја изнесуваш и прибираш.
– Си плаќаш за вода секој месец исто, иако знаеш дека цел месец не си бил дома.
– Си плаќаш кобајаги партиципација за лекови, а всушност си свесен дека си го плаќаш лекот во полн износ, иако е на рецепта.
– Си плаќаш луди сметки за мобилна телефонија, иако знаеш дека ниту роаминг си користел, ниту на интернет си сурфал.
– И се така, си плаќаш и си плаќаш…
Па каде на друго место и покрај тоа што се си знаеш, си ја виткаш опашката и си продолжуваш да си плаќаш, освен во оваа мила и чудесна земја? Тоа е исто како да си платиш цела количка продукти во маркет, па да им ја оставиш, да си тргнеш накај дома со празни раце и уште на излегување да им кажеш – задржете го кусурот и фала ви многу што останав ем без продукти, ем без пари. Многу мил и чудесен народ сме си ние, од оној каков што секој „газда“ посакува за да може лесно да го команда – исплашено кутре со свиткана опашка!
Посетено 844 пати

watch anime free. AnimeHeaven is the best animes online website, where you can watch anime online completely free. No download, no surveys and only instant premium streaming of animes.

AnimeHeaven JoJo's Bizarre Adventure: Golden Wind (Dub)

Tokyo Revengers (Dub) Episode 16

sites to watch anime AnimeHeaven Josee, the Tiger and the Fish

My Hero Academia Season 3

The Misfit of Demon King Academy: History’s Strongest Demon King Reincarnates and Goes to School with His Descendants Episode 13