„Денот 420“

Денес се слави Денот на марихуаната

denot-420_images [dropcap]„Д[/dropcap]енот 420“ или 20 април, е ден кој го слават милиони уживатели и поддржувачи на марихуаната ширум светот. Славењето на овој празник претставува дел од урбаната супкултура, и на овој ден се одржуваат големи собири и прослави. Иако поддршката за легализација на марихуаната постојано расте, таа е сè уште нелегална дрога во многу земји. Токму затоа, дел од настаните што се одржуваат во деловите од САД каде што марихуаната е нелегална, се од политичка природа и се залагаат за легализација.

Македонија е 14 земја во Европа која го легализираше канабисот, но само за медицински цели.

Приказната за бројот 420 или кодот 420 (four-twenty), датира од 1971 година кога група на тинејџери од Калифорнија кои што се нарекувале „The Waldos“ започнале да го користат 4:20 како шифра која означувала … [Целиот текст можете да го прочитате овде]

jk banner grcija

Посетено 654 пати

Pharmanews.mk

Pharmanews.mk

Pharmanews.mk е портал кој обработува поширока тематика во доменот на медицина, фармација, исхрана и сл. и е наменет за широка публика која се интересира за своето здравје и исхрана со посебен фокус на медицинските работници.