Ако не Среден Век да го вратиме?!

Читам како пред 9000 години Плодната полумесечина (Југозападна Азија, Месопотамија и Левант) бил предел со најидеални услови за егзистенција, поради моќната географска положба, поради климата, билките шо успевале таму, генерално вегетацијата, поради припитомуваните животни корисни за храна, млеко, волна и пред се за работа (за да господата имаат време да еволуираат и напредуваат).

Ама поради безосетната експлоатација врз природата, областа се претворила у сушна површина, без дрва, без вода, без пичќе материне, и рајата почнала да мигрира и да си бара чаре западно накај Европа и источно накај Азија.

Прашање:
Како шо сме запнале да праиме у водата дупка, и од дрво нози, ме интересира каде у курац ќе мигрираме кога и од последното дрво у Амазонија ќе напраиме чачакалици и кога ќе ја флашираме у пола литарска пластика последната река?

И уште нешто, АКО НЕ ПА ВМРО ДА ГИ ВРАТИМЕ?

Посетено 509 пати