Убав чоек до себе да имаш

senka-ana-pocetna_majkatiitatkoti[fblike]

Да си најдиш чоек рамен на тебе
кој ќе ти ја љуби и сенката
кој и својата во твојата ќе ја гледа
и да те чува ко капка вода на рака
ко жеден чоек во пустина да те гледа
ко да си му зеница
ко да си нешто што не видел никојпат
таков чоек пиле да си најдиш
кој нема да ти се плаши оти ко другите не си
кој нема да ведни глава ко ќе викаш
кој тогаш глата ќе ти ја фати меѓу дланки
и ќе те замолчи со бакнеж
кој ќе ти биди изгрејсонце
а зајдисонцето рака в рака ќе го минувате
кој никогаш нема в постела грб да ти заврти
и со лоша мисла покрај тебе да заспие
таков пиле
таков да ми најдиш за себе
кој простум до тебе ќе стои ко ќе врни
и ко во животот молњи ќе ве навјасаат
кој ќе те покрие ко ми ти студи од болка
и кој ќе те нишка ко мало дете да си
кој твојата нежност ќе знај да ја види
и на твојот убав збор душата ќе му се топи
немој див чоек да земиш до себе
таквиот само ќе те умори и поболи
оти срцето твое ко памук е
и сиот јад ќе го збери
и телото ќе ми ти страда
и очите сјајот ќе ми ти го изгубат
убав чоек
рамен на себе да бараш
и колку и сама да си да не бираш шогоде
ниту да се пазариш за неговото внимание
да те остај своја да си
да те остај да пишиш оти тоа си
да не се плаши од твоите зборој на хартија
ниту од тоа дека силна знајш да бидиш
кој ќе ми те љуби и ко си со глата крената
и со нурната в земи ко не ти е арно
оти животов краток е
толку кус
шо на старост ќе ти се чини оти само си сонвал
оти ништо не било реално
зато времето да не си го губиш
ниту себе да се изгубиш во бркотници и објаснувања
кротко и мило да си го бараш она шо ти треба
она шо градината во умот ќе ти ја расцвета
а пилето во градите ќе ми ти го распеј
оти животот кус е
и горчлив знај да биди ко е чоек несреќен
и глата горе
тука е
оти секој чоек е напола сечен
и среќа е да си ја најди полојната
таа со која цел ќе е со која свој ќе е
слободен и среќен
слободен пиле…слободен и среќен
Посетено 10.436 пати