Спиењето низ светот

Sleeping Japanese businessman at office with a cup of coffee
Јапонија – дремка за искачување на корпоративната скала
Inemuri е културна традиција на дремење во Јапонија, што значи „да спиеш додека си присутен“. Ова е далеку од табу – всушност покажува колку е уморен човекот од напорната работа.
Австралија – спиење во група
Антрополозите велат дека заедничкото спиење е честа појава во абориџинската заедница. Тие спијат заедно на ред кревети или душеци, а распоредот е таков што ги заштитува ранливите (децата и постарите спијат на средина, а посилните возрасни спијат на краевите).
Боцвана и Заир – спиење без распоред
Во многу модерни племиња кои функционираат на принцип ловци и собирачи, спијат кога сакаат – во текот на денот, навечер, во длабока ноќ, за разлика од западњачките општества кои имаат регулиран распоред.
Индонезија – спиење од страв
Луѓето од индонезискиот остров Бали можат инстантно да потонат во сон кога се во стресна ситуација или околина, што е доказ дека спиењето не е само биолошки феномен, туку е длабоко вкоренето во нашата култура, начин на живот и навики.
Посетено 536 пати

Мајка Ти и Татко Ти

Мајка Ти и Татко Ти

Следете не на Фејсбук!