Започнува Реконструкција На Римскиот Колосеум Вредна 18,5 Милиони Евра

[fblike]Владата и приватните инвеститори вложуваат во споменикот на културата

koloseum_majkatiitatkoti

Италијанскиот министер за култура најави додатно обновување на Колосеумот на кое ќе бидат потрошени 18,5 милиони евра
Министерот Дарио Франческини најави дека Италија ќе инвестира 18.500.000 евра за реконструкција на површината на подот и го најави почетокот на реконструкцијата на најголемиот сочуван амфитеатар. Првобитно изграден пред речиси 2.000 години според идејата на царот Веспазијан, стариот стадион сигурно видел и подобри денови. Министерот Франческини планира да се модернизираат подовите на масивниот амфитеатар на кој долго време се одржувале гладијаторските борби и разни културни настани. Соочен со недостаток на средства, тогашниот римски  градоначалникот Џани Алемано 2009. е во потрага по приватни спонзори за финансирање на потребното и итното обновување на Колосеумот. Со дополнителни 25 милиони евра ги финансира миланскиот претприемач Диего дела Вале, сопственик на модната компанија Tod’s, со право на 15-годишно ексклузивно рекламирање заедно со Колосеумот. Реставрацијата е дел од организираниот план за реставрација на многубројното историско наследство низ Италија, вклучувајќи ја и познатата галеријата Уфици во Фиренца.
Посетено 619 пати

Мајка Ти и Татко Ти

Мајка Ти и Татко Ти

Следете не на Фејсбук!