Не барам простување

Сега сме рамноправни во нерамноправноста

Фото: Ема Кушевска
Фото: Ема Кушевска

Пак се враќам на темата “Југоносталгичари”, омилен термин нанекои тука. Овој пат со повод.

Да не треба да се извинувам што сум родена во едно друго време и долго паметам, да не треба да се извинувам што мојата татковина тогаш беше во состав на една почитувана 22-милионска држава со многу народи и народности, рамноправни меѓу себе; што нашата патна исправа беше една од најбараните во Светот; што можевме без страв да шетаме каде и кога сакаме; што Јадран беше “наше” море, што бевме комотни и со безброј пријатели од Гевгелија до Сежана; што можевме да летуваме, зимуваме, да купуваме станови и коли на рати, а при тоа да бидеме раат зошто фрижидерот ни беше полн; што се школувавме и лечевме бесплатно и….што некои врски од тоа време останаа трајни вредности?!

Да, имаше и такви на кои не им беше лесно и ја напуштија таа голема држава.
Но беа малцинство.
Имаше и такви, кои заради некои “гревови”лежеа в затвор, но такво беше времето. Таква беше политиката, која јас, вие, ние не ја кроевме. Ја кроева “одбрани” луѓе од некакви комитети.
Имаше и такви, на кои им “лепеа прстите” , но и тие беа малцинство.

А како е денес? Дали веќе нема луѓе што бегаат од државата; дали нема политички затвореници; можеби нема ни криминалци?! Дали стандардот ни е подобар од тогаш?! Дали слободата и безбедноста?! Дали денес со таква еуфорија ги славиме државните празници (мислам на народ, не на партиски војници); дали денес искрено, од срце си посакуваме “среќен празник”?! И да…судбината овој пат ни ја кројат “одбраните” од народот.
Е да…порано СИТЕ беа “другарки и другари”. Немаше големи разлики. А другарството навистина се почитуваше. Денес имаме “госпоѓи и господа”…дури и оние што секојдневно роварат по контејнерите. За разликите и вистинското другарство не говорам. Сега сме рамноправни во нерамноправноста.

Е па, среќен им поранешен празник на сите оние, на кои мемориската картичка сеуште не им е насила избришана!

Автор: Е.К

Посетено 3.760 пати

Мајка Ти и Татко Ти

Мајка Ти и Татко Ти

Следете не на Фејсбук!