Кога тиква ќе се покондири

Многу луѓе го знаат значењето на изразот Покондирена Тиква. Од друга страна малку се оние кои знаат како настанала оваа поговорка, што значат зборовите тиква и кондир, како и зошто овој термин се користи во тој облик.
tikva na zid
Тиква
Тиква – стар израз за уште постар сад кој служел за пресипување вода од еден сад во друг. Овој едноставен сад  е изработен од тиква по кој го има добиено името.
Кондир – сад од кој вода за пиење се сипува во чаши за пијалок. Низ отворот на врвот би се сипувала водата од бунарот, а со слабо навалување би протекла низ потесниот страничен отвор (интересно, понекогаш на самата рачка).
kondir
Кондир
Кога тиква ќе се покондири” –  Кога нешто едноставно и просто ќе си даде значење од преголема важност.
Посетено 3.539 пати

Мајка Ти и Татко Ти

Мајка Ти и Татко Ти

Следете не на Фејсбук!