Како готвеле порано бабите на оние големи шпорети на дрва!

smederevac
Се чудам како готвеле порано бабите на оние големи шпорети на дрва со рингла голема како трпезариска маса. Над оганот: една манџа за денес, друга за утре, ѓезве во кое се вари кафе и тафче за запршка. На другиот дел над релната се докрчкуваат варени пченки, тафче со пинџур и тенџере сварен чај. А во релната се пече пита. И се тоа се готви во исто време, а куќата преубаво мириса.
И јас така. Со една уклучена рингла сум скроз безбедна… тоа ако не заборавам да ја исклучам. Со две уклучени рингли, прекипува од сите страни и шпоретот се прави лом. Со три уклучени… веќе замирисува на загорено. Уште и релната ако ја уклучам… не ми бега пожарна

baner-igor-forza

Посетено 1.845 пати