Како да ги надминете фобиите

Научниците сметаат дека пронајдоа начин да ги надминете фобиите на безбеден начин
fobija[fblike]
Стравот е основен човечки процес исто како дишењето, но сепак досега никој докрај не го открил начинот на кој функиционира. Научниците откриле дека стравот има посебен дел во човековиот мозок, па така, не можеме трајно да се ослободиме од стравот, но можеме да се соочиме со него.

„Човекот има само два вродени стравови – страв од паѓање и страв од гласни звуци“

Според дефиниција, фобија претставува „неразбирлив страв на психичка основа“. Постојат бројни истражувања на оваа тема, коишто досега докажале дека најделотворен начин во борбата со фобиите е соочување со нив. Можеби звучи едноставно, но ова не е воопшто лесна постапка да се изведе.
Токму затоа, научниците сметаат дека пронајдоа метод кој ќе ви помогне да се соочите со стравот. Сево ова може да се изведе со помош на компјутер. Имено, компјутерот ви помага непосредно да ја видите својата фобија, преку брзи слики од стравот, без тој да е физички присутен во ваша близина. Фобиите претставени на ваков начин и со одредена брзина на прикажување, мозокот ќе ги регистрира и ќе помогне тие да се намалат, тврдат научниците.
Овој метод најпрво бил испитан кај лица со страв од пајаци (како еден од најчестите фобии) и кај лица коишто патат од социјална вознемиреност. Двете групи потврдиле дека после третманот, полесно се соочуваат со стравовите.

[button color=”#000″ background=”#9bc832″ size=”large” src=”http://pharmanews.mk/kako-da-gi-nadminete-fobiite/”]Продолжетокот прочитајте го овде[/button]
Baner Plus Info

Посетено 453 пати

Pharmanews.mk

Pharmanews.mk

Pharmanews.mk е портал кој обработува поширока тематика во доменот на медицина, фармација, исхрана и сл. и е наменет за широка публика која се интересира за своето здравје и исхрана со посебен фокус на медицинските работници.