Грижа на совеста и пијандурите

Грижа на совест е непријатно чувство кое се јавува кога се вистински или само у мислите прекрше некоја морална норма. Претставаува субјективна болна оценка у врска со истио настан и е моќен регулатор на моралното понашање на луѓето. Несвесната грижа на совест се манифестира како казна, неурозна судбина, морален мазохизам или меланхолија.

Пример:”Како не те е срам, добиче невакцинирано, да ја испиеш целата флаша домача пред жена му и сестра и. Мора вечер да го викнеш дома на софричка и да се реваншираш, свињо селска ненаситна”

Посетено 424 пати