Волк, Волк!

Басна: Лажливото овчарче и волкот

volk volk_majkatiitatkotiНа едно овчарче, кое го пасело стадото овци недалеку од селото, два-три пати му се случило да вика по селаните “Волк! Волк!” и кога луѓето ќе дошле напомош, тоа им се смеело, оти наседнувале на измамата. Како и да е, се случило еднаш навистина да се појави волкот. Тогаш овчарчето вистински вознемирено, почнало да вика на сиот глас: Ве молам дојдете да ми помогнете, волкот ги убива моите овци. Но, никој не го сфатил сериозно, ниту пак обратил внимание неговото викање. Така волкот, немајќи од кого да биде спречен, го уништил целото стадо.
Посетено 1.408 пати

Мајка Ти и Татко Ти

Мајка Ти и Татко Ти

Следете не на Фејсбук!