Синдром на скршено срце

Синдромот скршено срце има (не) многу интересенмедицински термин Такоцубо кардиомиопатија  

sindrom-na-skrsheno-srce_image

Синдромот на скршено срце е резултат на зголемено ниво на стрес хормоните, најчесто како резултат на силен емотивен или физички стрес. Се појавува при ненадејно откривање на болест, губење на блиска личност или доживување на некаква несреќа. Синдромот ги имитира симптомите на срцев удар и најчесто се одликува со губење на воздух и болка во градите.

Високото ниво на хормоните адреналин и кортизол поттикнува ненадејни промени на срцевиот мускул кој почнува да се однесува како да доживува срцев удар. Овој синдром повеќе се јавува кај жените отколку кај мажите и тоа во сооднос 7 на 1. Особено се појавува кај жените во менопауза, а истражувачите сметаат дека тоа е заради намаленото ниво на естроген.

[button color=”#000″ background=”#9bc832″ size=”large” src=”http://pharmanews.mk/sindrom-don-zhuan/”]Наместо тоа бидете „Дон Жуан“[/button]

Посетено 564 пати

Pharmanews.mk

Pharmanews.mk

Pharmanews.mk е портал кој обработува поширока тематика во доменот на медицина, фармација, исхрана и сл. и е наменет за широка публика која се интересира за своето здравје и исхрана со посебен фокус на медицинските работници.