Пијанки со другарите, двапати неделно – за здравје

Наука дечки, наука…

pijanki-so-drugarite

Истражување од Оксфорд вели дека машките собиранки проследени со пиво не само што се забавни – туку и неопходни.

Истражувањето било спроведено од Робин Данбар, психолог во истражувачката група за социјална и еволуциска невро-наука во Оксфорд. Тој одредил дека мажите мора физички да се среќаваат со четворица пријатели, двапати неделно, за да ги искористат бенефитите од машките пријателства. Бенефитите вклучуваат појак имунитет, ослободување на ендорфини, намалување на анксиозноста и (наводно) зголемување на великодушноста. Данбар продолжува со своето објаснување велејќи дека додека се дружат, мажите треба да учествуваат во некаква активност – преку спорт или преку шетање по барови, кој како милува

Посетено 1.133 пати

Мајка Ти и Татко Ти

Мајка Ти и Татко Ти

Следете не на Фејсбук!