Минхаузен од интернет

Синдромот наречен „Минхаузен од интернет“
minhauzen-od-internet_image[fblike]
“Минхаузен од интернет“ е модел на однесување според „Синдромот на Минхаузен“, каде што интернет корисници привлекуваат внимание, со тоа што се прикажуваат како лажно болни на форумите и групите направени за поддршка, помош и комуникација на оние коишто се навистина болни. Извештаите на корисници коишто лажат на интернет дека се многу болни или жртви на насилство, за прв пат се појавуваат во 90-тите години и овој начин на однесување, за прв пат бил забележан во 1998 година, од психијатарот Марк Фелдмен, кој го именувал и обработил овој синдром во 2000 година.

Развојот на лажните заболувања во онлајн платформите е значително олеснет благодарение на достапноста од медицинска литература на интернет и загарантираната анонимност која што овозможува создавање безброј лажни онлајн идентитети.

Синдромот на Минхаузен е психијатриски синдром на лажно болни, именуван е по германскиот барон Минхаузен – најголемиот лажго во историјата на човештвото. Ова нарушување претставува сериозна закана за здравјето на „болниот“ кој измислува болести со цел да привлече внимание

[button color=”#fff” background=”#3A1B5A” size=”large” src=”http://majkatiitatkoti.com/tag/%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%BC/”] ДОСЕГА ОБЈАВЕНИ СИНДРОМИ[/button]
lucky

Посетено 301 пати

Pharmanews.mk

Pharmanews.mk

Pharmanews.mk е портал кој обработува поширока тематика во доменот на медицина, фармација, исхрана и сл. и е наменет за широка публика која се интересира за своето здравје и исхрана со посебен фокус на медицинските работници.

GoGoAnime: Kokoro Connect anime episode 13 online free at https://gogoanime.be god of highschool gogoanime

Animepahe: Recorder and Randsell Mi anime episode 12 online free at https://animepahe.cc kissanime

AnimeFLV: Sailor Victory anime episode 2 online free at https://animeflv.uk online anime

Website https://twistmoe.net: Watch Fox Spirit Matchmaker 7th Season twistmoe Episode 12 anime twist

Gab: https://gab.com/kissanimemx

Gogoanimebe tumblr: https://gogoanimebe.tumblr.com/