10 интересни работи кои не ги знаете за Белата Куќа

На пример: Еден претседател беше преплашен од прекинувачите за светло
Дизајнирана е да личи на Ирскиот Парламент
George Washington го преферираше дизајнот на градбата затоа што беше многу различен од Европските кралски палати.
10 интересни работи кои не ги знаете за Белата Куќа
Има 147 прозорци
Исто така има 412 врати, 28 камини, осум скалила и три лифта.  Кој би помислил?

10 интересни работи кои не ги знаете за Белата Куќа

Вработените во кујната на Белата Куќа можат да послужат вечера за 140 гости
Но, Првото Семејство само си ги плаќа сметките за храна.

10 интересни работи кои не ги знаете за Белата Куќа

Потребни се преку 2.590 литри боја за да се прекрие екстериерот
Точната нијанса се вика Whisper White и ја прават Duron.  Боењето на White House Sandstone, песочникот на Белата Куќа се вели дека даночните обврзници ги чинело 283.000 долари во 1994-та година.

10 интересни работи кои не ги знаете за Белата Куќа

Претседателите не се плашат да се фатат за работа на терените во Белата Куќа.
Претседателот Obama го редизајнираше тениското игралиште за да може да се користи за кошарка,  George H.W. Bush инсталираше терен за играта потковица, а Richard Nixon додаде сала за куглање.

10 интересни работи кои не ги знаете за Белата Куќа

Jackie Kennedy формираше Комитет за купување на Антички мебел во шеесеттите
Jackie O. ја доведе Sister Parrish да ги преуреди претседателските одаи. Оттогаш, наредните претседатели (вклучувајќи го и Претседателот Obama, кој го најми Michael S. Smith),  задачата да работат со нив и Првите дами за зачувување на Белата Куќа им ја препуштаат на дизајнерите за внатрешно уредување.

10 интересни работи кои не ги знаете за Белата Куќа

Hillary Clinton создаде соба за музика за Bill Clinton како Божиќен подарок
Таа ја декорираше собата која ја користеше Jack Ford на третиот кат со музички сувенири.

10 интересни работи кои не ги знаете за Белата Куќа

Под собата за прес конференција има базен
Претседателот Franklin D. Roosevelt базенот го користеше за вежби на нозете заболени од полио.  JFK пливаше во него два пати на ден – напладне  и навечер.
10 интересни работи кои не ги знаете за Белата Куќа
Претседателот Benjamin Harrison се плашеше од прекинувачите за струја
Струја за прв пат беше инсталирана во Белата Куќа за време на неговото претседателствување во 1891-ва година и со оглед на сеуште сировата природа на електричната технологија тогаш, тоа беше оправдан страв.  Се вели дека вработените во Белата Куќа ги палеле и гаселе светлата за него.

10 интересни работи кои не ги знаете за Белата Куќа

Caroline и John Kennedy влегоа во Овалната Соба за Halloween
Оттогаш, Првите Семејства приредуваат Тrick or treat event, во полза на добротворна организација. Првата Дама Mamie Eisenhower  беше прва која ја декорира Белата Куќа за Halloween во 1958- ма година.
10 интересни работи кои не ги знаете за Белата Куќа

prevzemeno-logo-interior

Посетено 6.848 пати

Мајка Ти и Татко Ти

Мајка Ти и Татко Ти

Следете не на Фејсбук!