Сарказмот ве прави покреативни

Истражувачи од престижни универзитети излегоа со теза која го одобрува сарказмот како форма на комуникација бидејќи ја зголемува креативноста

sarkazmot-ve-pravi-pokreativni_image

Лингвистички објаснето, сарказмот е цинично исмејување, зборување спротивно од она што се мисли со зајадлив тон. Некои го користат сарказмот за да избегнат конфликти или физички пресметки со луѓе кои не им се омилени, за некои е забава, вид наментална гимнастика, а некои за намерно да навредат. Некои дури го сметаат сарказмот како форма на вознемирување. Но, сарказмот често е и забавен начин да се излезе од напнати и незгодни ситуации, а истражувачи од неколку универзитети, меѓи кои и престижниот „Харвард“, открија легитимни когнитивни придобивки за луѓето кои што „зборуваат“ сарказам.

„Умерениот сарказам може да биде одлична ментална вежба“

Оскар Вајлд има речено дека „сарказмот е највисока форма наинтелигенција“, а истражувачи од универзитетите „Харвард“, „Колумбија“ и INSEAD, делумно се сложуваат со него. Оваа група, спроведе четири различни експерименти за да ги истражи можните придобивки од користењето на сарказмот во секојдневната комуникација. За првите три експерименти, учесниците биле поделени на неколку групи, во кои искажувале и „примале“ сарказам или искреност. Групите биле: изразување на сарказам, добивање сарказам, изразување искреност, добивање искреност или неутрален одговор кој не е ни искрен, ни саркастичен.

[button color=”#000″ background=”#9bc832″ size=”large” src=”http://pharmanews.mk/sarkazmot-ve-pravi-pokreativni/”]Четвртиот експеримент бил најкреативен. Прочитајте !!![/button]

Посетено 359 пати

Мајка Ти и Татко Ти

Мајка Ти и Татко Ти

Следете не на Фејсбук!