„Секси“ е чувство, не поим за згодноќа!

Песнава е напишана пред точно 6 години, кога сфатив дека секси не е поим, туку чувство. И од тогаш почнав да го сакам своето тело, а две години подоцна уште повеќе…

Многу пати слушав, како тогаш, така и сега дека требало да се направат енормни промени во изгледот или пак се унаказуваат со потиштеноста од лошиот изглед.

Освен забите кои се од особена важност за изгледот особено кај помладата генерација, средената коса и водењето здрав живот, се’ останато е повеќе од небитно.

Сум имала и јас денови на несредена коса, ненавремени посети на забар (поради страв и анксиозност), и водев навистина лош начин на живот. Пушев и јадев преееемногу брза храна. И кога се појави мојот Емил, ги средив сите дупки. И душевни и физички. Ѝ се’ уште сум далеку од совршеноста од модните списанија, но јас во огледалото гледам жена. Жена чии зборови за килажата не ја допираат, жена чии навреди не ѝ го кршат срцето, гледам храбра жена.

И ова не е никаква арогантност. Ова е само поттик. Сите сме убави и згодни. За да не’ прифатат другите, најпрво треба да се прифатиме себеси.

Оригиналната песна е на англиски:

Do you feel sexy?

I feel so sexy and free in my body,
do you have that feeling too?
Do you, do you?

No one can tell you that if you don’t have self – confidence
and that is respect for yourself.
Some people are jealous
and they won’t give you compliments.

Just learn how to persuade yourself,
to learn that your body is just perfect
in your own way,
that you are so beautiful
that someone is dreaming about you
all day and all night long.

There is no diet involved,
no tears because of weight anymore,
just learn that you are too sexy at all.
You must have something in yourself that makes you different
from the others you know?

As long as you want to be perfect,
you are losing a piece from yourself,
you are just losing your beauty.
Is not important whether you are fat or slim,
whether your face is clean or not,
you are just looking perfect
even you don’t have make – up on yourself.

Now, tell me little girl do you feel sexy at all?
Do you want to be slimmer of fatter anymore?
Don’t get anorexia
or put on your body too much weight.
Don’t ruin your life in a hopeless way to look perfect,
‘cause if you don’t see you like that anytime
you stand in front of the mirror…

No one can tell you that.
Put a smile on your face,
dance like no one sees you,
try your best just to show to the others that you can
whatever you what, whatever the others say.

Just believe in yourself
and you can do everything,
please remember
that you are perfect in your own way!

Јас имам помалку од 50 килограми, но се чувствувам повеќе од згодно. И само затоа што крај себе имам човек кој секојдневно ме уверува во тоа… јас се прифатив себеси. Си ги прифатив сите недостатоци и маани. Ги прифатив пеѓите на носот и бемките под брада… ја прифатив секоја упорна мозолка.

Прифати се и ти!

Марија Прличкова

Посетено 303 пати