Кај што многу ветуваат – мала торба понеси. Ама јас кога носам, куфер не ми е рамен!

Сите ја знаеме старата народна поговорка: Каде многу некој ти ветува – мала торба понеси си. За да не плачеш и да не се разочаруваш на крајот. И иако сум тежок љубител на народните поговорки, мисли и мудрости, јас секогаш се заринкувам во истата кал. Затоа што гаам надеж потешка и поголема од мене самата. И на крајот завршувам со куфер разочарувања, скршено срце и пореметена психа.

И сега, нормално. Кој ми е виновен? Никој! Исклучиво самата јас. Затоа што ширам крилја и летам… не, не летам меѓу облаци. Летам во надеж, надеж која е рамномерна на бескрајот. Надеж поцврста и од челикот, поголема од секоја вулканска карпа, а сепак толку лесно дофатлива, како нежен пердув.

И ја дофатувам. Со моите нежни, а сепак силни раце ја зграбувам. И толку ја стискам, што одеднаш се распрснува на сите страни. Таа исчезнува и се губи, а со мојот тап поглед забележувам повторно нов пораз, нова потрага по нова надеж… И така во круг.

А виновни ли се рацете кои само се подадени за нечиј спас? А виновна ли е душата, искреното срце, невиниот поглед, несебичните дланки? Виновни ли се?

Виновни ли се искрите кои пламнуваат? Виновни ли се бурните, а сепак тивки, мисли? Виновни ли се експозиите на идеи кои струјат низ главата? Виновна ли е десната хемисфера која е поистрајна и почувствителна од левата?

Виновно ли е егото, гордоста, упорноста?

Виновни ли се солзите, потта, уморот, несоницата?

Виновен си ти! Затоа што сето тоа го поседуваш. И го докажуваш… додека не ти стане ама БАШ сеедно.

Марија Прличкова

Посетено 270 пати

Watch anime online for free at ANIMEFLIX demon slayer animeflix

Watch anime online for free at Animepahe watch animes

K: SEVEN STORIES "R:B - BLAZE -" (Dub) Episode 2

Website https://4anime.biz: Watch Oblivion Island: Haruka and the Magic Mirror (Dub) 4anime Episode Full one piece 4anime

Spreaker: https://www.spreaker.com/user/14800555

Dev: https://dev.to/animefreakws