Шарени каменчиња на езерото Мекдоналд

sareni-kamencinja_majkatiitatkoti
Во Националниот парк Glacier (САД) има повеќе од 700 езера со кристално бистра вода. Ниските температури на водата го спречуваат растот на планктоните, но во паркот Glacier не е необично да ги видите деталите на дното на езерото длабоко и до 10 метри.
Еден од највпечатливите карактеристики на некои од овие езера е присуството на шарени камчиња под површината на водата и на брегот. Едено од најпознатите езера со “обоени камчиња е езерото McDonald кое се наоѓа на западната страна на паркот. Исто така е најголемо, најдолго и најдлабоко езеро во Националниот парк Glacier.
Боја на камењата ја утврдува  присуството или отсуството на железото, а тоа е широко распространета низ целиот парк Glacier,  настанат во различни епохи.

sareni-kamencici-1

sareni-kamencici-2

sareni-kamencici-3

baner-igor-forza
sareni-kamencici-4

sareni-kamencici-6

Посетено 435 пати

Мајка Ти и Татко Ти

Мајка Ти и Татко Ти

Следете не на Фејсбук!