Норвешка со новиот пасош повторно чекор пред останатите

Ова е најдобрата патна исправа на свет.
Изненадувањето следува откако ќе се отвори....Изненадувањето следува откако ќе се отвори…
Осло, Норвешка е по многу нешта уникатна земја, а сега ќе имаме уште една причина за да им завидуваме на богатите Норвежаните. Имено новиот норвешки пасош е ремек-дело на современиот дизајн и технологија.
Патните исправи се со корици во три различни бои(црвена, бела и сина) и изгледаат прекрасно, но вистинското изненадување следува кога ќе се отвори патната исправа и ќе се погледне под ултравиолетовите (UV)зраци.
Многу  пасоши имаат отпечаток видлив само под УВ светлина, кој служи како дополнителна заштита против фалсификување но норвешките дизајнери отидоа еден чекор понатаму.
norveski pasos_majkatiitatkoti
Страниците на норвешки пасош, на кои инаку е печатена апстрактна илустрација на еден типичен фјорд, под УВ светлина се трансформира во спектакл на поларната светлина.
“Норвешкиот предел со многу варијации од југот до севереот на земјата, е почетната точка за нашиот концепт”, гласи објавата во ПР-мејлот на дизајнерското студио Neue кое со оваа идеја победи на натпреварот за дизајн на нова патна исправа.
Жирито ја пофали едноставноста на предлогот и објасни: “атрактивен дизајн и стил, боите се суптилни и апстрактното прикажување на пејзажот е возбудливо”.
pasos pod UV_majkatiitatkoti
Норвешката влада најави дека ќе почне со издавање на новите пасоши во рок од две години.
Посетено 6.030 пати

Мајка Ти и Татко Ти

Мајка Ти и Татко Ти

Следете не на Фејсбук!