Наградно прашање за дел од новинарите: ГЕНЕкологија или ГЕНИкологија, како е правилно?


Има мал напредок. Дел од новинарите терминот гинекологија сега го викаат ГЕНЕкологија, а го викаа ГЕНИкологија🙊🙈 Мајкооооо…
Сто пати пишував, пак ќе кажам. Терминот гинекологија доаѓа од грчките зборови “гинека” – жена и “логос” – наука. Значи, наука за жената.

Доста лекари викаат “ГЕНИкологија”😵

Посетено 1.310 пати