Зошто водата има рок на траење?

Флашираната вода се продава со рок на траење на амбалажата, но тоа не значи дека таа не е добра за пиење по истекот на означениот датум на шишето

[dropcap]Д[/dropcap]околку оставите чаша со вода извесно време, а потоа се напиете од неа, можете да бидете сведоци на чудниот вкус што таа го добива со текот на времето. Првата претпоставка е дека водата започнала да се расипува, а причината за тоа е изложеноста на воздухот. Изложеноста на водата на атмосферските влијанија ја прави идеално живеалиште за прашина и останати микроби, па и отрови. Овој процес ја прави водата малку покисела. Слично е и со отстоената вода затворена во шише.zosto-vodata-ima-rok-na-traenje_image1-300x200

Често пати не обрнуваме внимание на важноста на водата во диетата и ја забораваме важноста што водата ја има во нашиот живот, бидејќи основата на секоја наша клетка е токму водата.

Мислењето што многумина го делат, дека не е важно каква е водата, може да има кобни последици по здравјето. Во услови кога немаме друг избор и потребни ни се течности, веројатно ваквата вода е безбедна за пиење уште некој ден откако сме ја оставиле. Сепак, секогаш се препорачува пиење на чиста и свежа вода.

[button color=”#000″ background=”#9bc832″ size=”large” src=”http://pharmanews.mk/zoshto-vodata-ima-rok-na-traenje/”]Морнарите биле пијаници бидејќи немале друг избор[/button]

Посетено 2.844 пати

Pharmanews.mk

Pharmanews.mk

Pharmanews.mk е портал кој обработува поширока тематика во доменот на медицина, фармација, исхрана и сл. и е наменет за широка публика која се интересира за своето здравје и исхрана со посебен фокус на медицинските работници.