Патите ли од пензиониран сопруг ?

Се пензиониравте и сега планирате да уживате во животот со вашата жена? Најпрвин проверете случајно да не пати од овој синдром

sindrom-na-penzioniran-soprug_imageСите оние кои што со нетрпение го очекуваат периодот на пензионирање, треба да бидат подготвени за синдромот наречен синдром на пензиониран сопруг. Овој синдром ги зафаќа жените, кои што стануваат многу депресивни и незадоволни кога нивниот сопруг ќе се пензионира, односно кога двата партнери остануваат дома. Најчестите симптоми кои што укажуваат на овој синдром се психосоматски и може да водат кон посериозни здравствени нарушувања. Тие симптоми се: депресија, кожни осипи, стрес, несоница, астма, чир и висок крвен притисок.

Синдромот на пензиониран сопруг зафаќа дури 60 проценти од женската повозрасна популација во Јапонија, но тој е присутен низ целиот свет и може да се појави кај секоја жена во дадениот животен период.

 

Посетено 247 пати

Мајка Ти и Татко Ти

Мајка Ти и Татко Ти

Следете не на Фејсбук!