Поголема чинија значи повеќе калории


И покрај тоа што е модерно храната да се служи во големи чинии, сепак, во домашни услови потрудете се да ја избегнете оваа навика.


Научниците од универзитетот во Кембриџ, спроведоа истражување кое што ги испитуваше помалку познатите фактори кои може да влијаат за зголемување на килограмите, како големина на чинијата и количината на јадењето. Со истражувањето се откри дека колку е поголема чинијата, толку повеќе храна се внесува. Овој податок се однесува и на оние кои што се грижат за својата исхрана и внимателно ја одбираат храната.

Доколку започнете да внимавате и планирано да ја сервирате храната во помали чинии, дневниот внес на калории ќе го намалите за 12 до 16 проценти, односно, ќе внесувате околу 280 калории помалку секој ден.

Исто така, истражувачите дојдоа до нови податоци кои што открија дека прекумерното јадење, а со тоа и прекумерната тежина, не се резултат само на психолошки фактори, туку делумно и резултат на ваков вид на навидум неважни причини на кои не им обраќаме поголемо внимание во текот на денот.

Посетено 214 пати

Pharmanews.mk

Pharmanews.mk

Pharmanews.mk е портал кој обработува поширока тематика во доменот на медицина, фармација, исхрана и сл. и е наменет за широка публика која се интересира за своето здравје и исхрана со посебен фокус на медицинските работници.

Blood Blockade Battlefront & Beyond (Dub) Episode 12

TwistMoe Watch anime online in high quality with english Subbed & Dubbed

AnimeTV: Nagagutsu wo Haita Neko (Dub) anime episode Full online free at https://animetv.cc anime tv all free anime for you

4Anime Watch english anime Online in HD for FREE

Forums bagisto: https://forums.bagisto.com/user/animefreakws

Speedrun: https://www.speedrun.com/user/animeflixnl