Рацин за модерниот капитализам и лицемерната демократија

Скотски е, скотски живот аргатски
у темно заѕидан,
до скот сме сниско попритиснати
на овој свет убав.
(Упад на странски инвеститори и компании, работење за минималец)

Кој ви ги скрши белите крилца,
крилца на галаби бели?
Кој ни замати извори бистри,
извори на души чисти ?
(Гага врз природните ресурси без усул)

И кој раздвои, и кој раздвои
човек од човек со ѕид ?
И кој паправи, и кој направи
човек на човека роб!
(Империјализам, социјални мрежи)

Та човек од човек
да страда
и тегне
и бега
од лулка до гроб!
(Секој ден, цел ден)

Посетено 339 пати