“ONE” Највисокиот Облакодер Во Америка

“ONE”Светскиот трговски центар

Светскиот трговски центар

Облакодерот изграден на местото на Кулите Близначки во Њујорк, е признат како највисоката зграда во САД.

Висината на “ONE” светскиот трговски центар (вклучувајќи го и врвот) е 541 метри.

Меѓународниот совет на високи згради и урбанисти Хабитат одлучи “ONE”светскиот трговски центар во Њујорк да биде највисоката зграда во САД, јавува Асошиетед прес. Пред тоа, приматот “највисоката кула”  го имаше Вилис кула во Чикаго на 442,26 метри.

“ONE” светскиот трговски центар беше изграден од архитектот Даниел Либескинд во гореспоменатите 541 метри (или 1776 метри); оригиналното име на проектот беше “Кулата на слободата и како и нејзината круна во Америка, таа е една од трите највисоки згради во светот заедно со Бурџ Калифа во Дубаи (828,14 метри) и Мека Кралската Саат кула Хотел во Мека (601,07 метри).

Највисоката зграда во САД

 

Посетено 236 пати

Мајка Ти и Татко Ти

Мајка Ти и Татко Ти

Следете не на Фејсбук!