Гауди: Магијата На Барцелона

gaudiАнтонио Гауди – роден на 25.06.1852 вo градот Реус во провинцијата Тарагона.

Починал на 10.06.1926 од удар од трамвај во Барселона. Бидејки бил исклучително скромен како личност и во таква облека бил облечен, тој бил однесен во болница за сиромашни лица. Дури следниот ден неговите пријатели го пронашле и му предложиле да го преместат во друга болница, на кое тој одговорил: “Моето место е тука”. Посмртните останки се погребани во катедралата Саграда Фамилија. После неговата смрт се забранети трамваите во градот. Дури во 2000г. e пуштена првата трамвајна линија која е со сите сигурносни мерки. Во моментот во Барcелона има само 3 трамвајски линии.

Sagrada

Во 1869 г. тој се отселил од Реус во Барселона заедно со својот брат. Подоцна им се придружил и нивниот татко, откако го продал својот имот во Реус, за да го финансира образованието на своите деца. Во 1873 година Гауди започнува да учи архитектура во Факултетот за ликовни уметности во Барселона. По отслужувањето на воената обврска, тој започнува да работи како помошник на неколку познати архитекти. Во 1876 година умираат неговите родители. Две години подоцна тој  дипломира на факултетот за архитектура во Барселона и станува меѓу првите десет во својата генерација. Покрај традиционалните дисциплини – уметничка, техничка и научна – младите архитекти се обучуваат и во историска и археолошка насока. Целта на оваа обука е создавање на архитекти, различни од претходните градежни професионалци и академици. Од нив се очекувало да бидат движечка сила во заживување на каталонскиот идентитет, имале за цел да го вметнат каталонскиот дух на традицијата во изградбата на јавните градби (не само на станбени и јавни објекти, но и на цркви и манастири), во Барселона со импресивен нов јавен архитектонски фонд кој се одликувал со репрезентативна  монументалноста.

barcelona banner text
Откако дизајнирал витрина за Светската изложба во Париз, по нарачка на еден производител на ракавици, Гауди започнува да изработува нарачки за индустријалецот Еузеби Гуел и Бацигалупи, кој подоцна станува заштитник на малдиот архитект. Наскоро добива повеќе нарачки за изработка на црковни ентериери.

Можеби негов најважен проект е Паркот Гуел во кој го вложува не само своето знаење и талент туку и своето срце.

Гауди планирал да направи необична атракција во Њу Јорк, двајца непознати бизнисмени сакале да изградат хотел, но причините се непознати зошто не се остварил тој проект на модернистичката архитектура.

neizgradeniot proekt na gaudi_majkatiitatkoti

1883 година е особено значајна за креативниот пат на Гауди. Истата година запчнува повеќе важни проекти, кои стануваат симбол за неговото творештво и каталонскиот модернизам. За негово најпознато дело се смета катедралата Саграда Фамилија,

Посетено 2.317 пати

Мајка Ти и Татко Ти

Мајка Ти и Татко Ти

Следете не на Фејсбук!