Топ 10 најчитани книги на светот!

Ова се книгите кои ги соборија сите рекорди на читаност.

Иако денес полека паѓаат во заборав и се’ помалку се користат, книгите се имаат неверојатно значење за човештвото. Откако првите цивилзации почнале да се запишуваат пишаните знакови на папирус, човекот дошол до прекрасен начин да ги пренесува своие мисли, забелешки и размислувања и на тој начин да создаде напишана историја и да го подели своето знаење со другите луѓе.

Со пронаоѓањето на печатницата, книгите почнуваат да стануваат главен извор на учење, но и забава, затоа што почнуваат да се пишуваат книги кои содржат фантастични идеи, интересни ликови и приказни во кои секој можел да се изгуби и да заборави на проблемите.

Благодарение на книгите, ги добивме стриповите, но и филмовите и телевизијата, затоа што без нив ништо од тоа не би било можно. Овај пат, одлучивме да ви ги преставиме 10-те книги кои се апсолутни рекордери по читаност. Овие книги се прочитани безброј пати и уште се набараните наслови во книжарнците и библиотеките.

Еве за кои книги станува збор:

10. Дневникот на Ана Франк

09. Мисли и збогати се

08. Однесено со виорот

07. Самрак – серијал

06. Кодот на Да Винчи


05. Алхемичарот

04. Господар на прстените – серијал

03. Хари Потер – серијал

02. Цитати од претседателот Мао

01. Библија

Посетено 778 пати