Топ 10 медицински иновации од последнава деценија

[fblike]

Погледнете ја листата од најдобрите десет иновации од минатата декада

top-10-medicinski-inovacii-od-poslednava-decenija_image2[dropcap]С[/dropcap]екоја година при затворањето на годишниот Самит за медицински иновации, Клиниката од Кливленд ги предвидува најдобрите десет медицински иновации за следната година. Разгледувајќи ја оваа листа од топ 10 медицински иновации од изминатава декада, може да заклучиме дека многу од пронајдоците ја револуционизираа медицината.

1. Баријатричка операција за контрола на Дијабетес тип 2 (2013)

Оваа иновација им дава надеж на лицата кои се борат со хроничната болест што погодува милиони. Студиите на долгорочната ефективност на баријатричката операција (намалување на желудникот) за контрола на дијабетесот, открија дека по пет години, над половина од пациентите со дијабетес тип 2 имале целосна или делумна ремисија.

Погледнете ги и останатите 9 

Посетено 631 пати

Pharmanews.mk

Pharmanews.mk

Pharmanews.mk е портал кој обработува поширока тематика во доменот на медицина, фармација, исхрана и сл. и е наменет за широка публика која се интересира за своето здравје и исхрана со посебен фокус на медицинските работници.