„Г-дине претседателе, ние не пушиме тука во Белата куќа“, рече зачудениот Никсон.

Средбата на Тито со Никсон во Белата куќа

Претседателот на Социјалистичката Федеративна Република Југославија, Јосип Броз Тито, беше гостин на САД во 1971 година, таму беше пречекан со највисоки почести.

За време на средбата со Никсон, во просторија полна со новинари и фоторепортери, Тито запали кубанска цигара! Овој потег беше провокативен од две причини. Прво, пушењето во Белата куќа беше строго забрането уште од 1946 година. Второ, средбата се случи на врвот на нетолеранцијата на Америка и Куба и Тито, како што би замислиле дека ги добил неговите цигари директно од неговиот личен пријател, кубанскиот лидер Фидел Кастро .

Никсон мораше да реагира.

„Г-дине претседателе, ние не пушиме тука во Белата куќа“, рече зачудениот Никсон.

Тито го погледна, продолжи да пуши, се смееше и ладно рече:

„Блазе си ви“

Никсон молчеше додека Тито продолжи да пуши во текот на целата средба.

Тито е единствената личност што го прекрши правилото на Белата куќа: „Забрането Пушење“.

Посетено 16.144 пати

Мајка Ти и Татко Ти

Мајка Ти и Татко Ти

Следете не на Фејсбук!