БУКВАЛНО: Досадата убива!

rabota-kompjuter-lap-top
Што повеќе се досадувате, пократко ќе живеете – заклучок  на истражувачите од Лондон. Тие  25 години го анализирале животот
на повеќе од  7.000 вработени  во јавни претпријатија
и дошле до таква информација.
Испитаниците кои признале дека често им биле досадно, имале 40 проценти поголема веројатност да умрат до крајот на истражувањето од оние кои не се досадуваат. Што е причината?
Здодевноста раѓа пороци, луѓето посегнуваат кон алкохолот, прекумерно пушење, дрога, излегување до доцните вечерни часови, неодмереност во оброците, интриги … Сето тоа е сериозен стрес.
Резултатите покажале  дека на  досадата се склони жените и помладите мажи. Експерти од одделот за епидемиологија и јавно здравство на Универзитетот во Лондон ги проучувале податоците на службеници на возраст меѓу 35 и 55 години.
Тогаш беше откриено дека на еден од десет вработени му било досадно на работа најмалку еден месец, а дека секоја втора жена се пожалила на истиот проблем.

 

Посетено 479 пати (1 денес)

Мајка Ти и Татко Ти

Мајка Ти и Татко Ти

Следете не на Фејсбук!