Шолја за кафе што ви дава енергија и вам и на вашиот смартфон

[youtube height=”350″ width=”600″]https://www.youtube.com/watch?v=9Vwq1pkrXNQ[/youtube]
Во модерно доба што се движи со иновации и нови технологии, не е ни чудо што на едно 18-годишно девојче му текнало дека може да полни смартфони со помош на шолја кафе.
Ен Макосински направила шолја за кафе која полни мобилни телефони со помош на топлина. Ова е нејзин втор изум – пред три години направила батериска лампа која свети при допир со човечко тело.
Премисата и била многу едноставна: кога ќе сварите кафе, секогаш е претопло, па затоа таа температура може да се искористи за да се наполни батеријата на телефонот.
Компанијата Shell и дала 50 илјади долари за изумот, кој е одличен начин на користење на алтернативна топлотна енергија.
Посетено 409 пати

Мајка Ти и Татко Ти

Мајка Ти и Татко Ти

Следете не на Фејсбук!