Дали вежбањето предизвикува стрес на срцето?

По напорен тренинг често мускулите во рацете и нозете не болат и се воспалени од замор, но што се случува со срцето кое исти така е мускул?

dali-vezbanjeto-predizvikuva-stres-na-srceto

[dropcap]И[/dropcap]ма три вида на мускули: напречно-пругасти, познати и како скелетни, мазни и срцеви. Кога ќе го слушнеме зборот мускул прво што помислуваме е на ониае првите, скелетните. Тие се припиени за коските и работат по наша волја односно свесно може да ги натераме да контрахираат, освен дијафрагмата.

[list type=”icon-asterisk”]

    [li]Скелетните мускули добиваат енергија од митохонријата, клеточна органела која ослободува енергија што се преобразува во аденозин трифосфат – АТФ важен за сите метаболички процеси. Овие мускули имаат од 1 до 2% митохондриа.[/li] [li]Мазните мускули контрахираат автоматски и помагаат на телото во варењето на храната, уринирање и многу други слични процеси.[/li]

[/list]

[button color=”#000″ background=”#9bc832″ size=”large” src=”http://pharmanews.mk/dali-vezbanjeto-predizvikuva-stres-na-srceto/”]За срцевите мускули и заклучокот прочитајте овде[/button]

Посетено 1.079 пати

Pharmanews.mk

Pharmanews.mk

Pharmanews.mk е портал кој обработува поширока тематика во доменот на медицина, фармација, исхрана и сл. и е наменет за широка публика која се интересира за своето здравје и исхрана со посебен фокус на медицинските работници.