Наместо честитка за среќна нова година

Со деноЈи се спремам , онака , оргинално ,ко шо ја можам и сакам , На МОЈ начин , да Ви посакам Среќна Нова Година . За жал НЕ МОЖАМ , размислив, Не можам да бидам ЛИЦЕМЕР , Не можам и не смејам да Ве Л’ЖАМ и ПОДЗАЛ’ЖУЈАМ !
Следната , Нова Година НЕМА да Биде СРЕЌНА , нема да биде ПОДОБРО !

Следната Година ќе почнат да се догасујат и онова МалЦиЦка светла , шо оваја Година , Ни ги Подзапалива,трошка, за да не зал’жат, за да не задржат ,мирни , кротки …..
Ќе се угасат безмалце Свите светла ,ќе остане по некоје Фењерче , на некоја Бандера закачено, колку да не се изгубиме , колку да ни го покажат путот кон једината светлина у нашите животи , накај ДОМОТ и ФАМИЛИЈАТА , накај ПРИЈАТЕЛИТЕ и БЛИСКИТЕ , накај оније , шо СМЕ и ќе ГИ САКАМЕ до Века .
Ќе ги угасат СИТЕ оније „рефлектори“ , кој ни БЉЕШТЕВА у очи , демек , за да поубао ја Видиме , Нацирнеме , онаа Лепота од Живот , сигурна , без стравоји ,онака као шо живејат , некој , негдека , тамо НАДВОР , кај шо ни бегаат децата .
Ќе угасат СВЕ , и Ќе се ПОПИКААТ по нивните Мишји Рупи , и едните и другите , ќе ни ги „затворат“ очите , за да не можеме ни да наслутиме , а камо ли да Видиме , како Тамо , негдека , Тије , Истиве , со својте укључени „агрегати“ , уживаат у Убаината на Светлоста која
МИЈЕ ИМ ЈА ДАДОФМЕ !!!
НЕ НЕМОЖАМ ДА ВИ ПОСАКАМ СРЕЌНА НОВА ГОДИНА , просто, зашо НЕМА ДА БИДЕ ПОДОБРО !!!


Нема да биде подобро зашо Ќутиме ,зашо Седиме дома , зашо Само Слушаме и Верујеме Некоме !
Не само шо НЕМА ДА БИДЕ ПОДОБРО , него полека и НЕМА да не „Има “.
Ќе се среќааме пред апотеки , како клечиме , лекојте да си ги зееме , за да СИ го продужиме овој „Живот“ , у оваја Црна Рупа , у оваја Агонија која Крај нема !
Такви сме , ако не беФме , другачије ќе беше , ама Не турива у менгеме , и Жути и Плави , и Црвени и Зелени , Богами И Шарени , Јаз’К , на Лебот шо го ЈадаТ , не турива и ќе стискаат , тамам толку, ДА НЕ Поцркаме , ама НИ со прС да НЕ Можеме да М’рднеме .
Сега се СИТЕ ОНИ , една шака Људи ЗАЈЕДНО , а Свите Мије, 2 Миљона Души, е Мије сме САМИ !
НЕ НЕМА ДА БИДЕ ПОДОБРО !
Зашо Страот се врати , поголем и Посилен од било кога ,
НЕМА ДА БИДЕ ПОДОБРО , зашо НЕ Не БИВА , зашо сме УСРАНИ У ГАЌИ,зашо по секоја цена сакаме да го зачуваме она „НИШО“ , шо го иаме , она Шо не Ни стасује , она Шо не Праи Несреќни ,НЕМА ДА БИДЕ ПОДОБРО , зашо поише сакаме да „Верујеме“ , него да ДЕЈСТВУЈЕМЕ , зашо сме ко пички ИСПЛАШЕНИ , зашо вртиме глаа коа ги глеаме „Туѓите “ невољи ,а Мечката е Тука , по Дворојве , Ќе чекаме ли баш у „Нашиот“ ,коа Ќе Влезе , Тогај ли Ќе се РАЗБУДИМЕ , Тогај ли ќе почнеме да се СИЛИМЕ , тогај ли ќе се ОСВЕСТИМЕ , ДЕКА ПОДОБРО НЕМА ДА БИДЕ ?!?
Ќе стаса еден ден и потпуни Мрак , У фењерот гасиѓе ќе снема , ќе се опипујеме , за да си „препознајеме “, Другар , Брат, Пријател , Роднина………НИКОГО нема да ПРЕПОЗНАЈЕМЕ , зашо Свите Ќе Бидеме ИСТИ , БЕЗЛИЧНИ , со МАСКИ ОД ОЧАЈ , ГЛАД , БЕС и НЕМОЌ, сите ќе куцаме , ќе лазиме ,ќе се подпираме на остатоците од изрушените „стубои“ и „гелендери“……ГЛАС НЕМА ДА НИ СЕ СЛУША , само ЈАУК И БОЛ , И С’лзи кој НЕДОКАПУЈАТ !

А сеа , Еве , СЕА ИМАМЕ ГЛАС , СЕА СМЕ ИСПРАЕНИ , СЕА СМЕ НА НОЃИ, шо не ПРОЗБОРИМЕ , да кажеме , јасно и Гласно :
„ НЕ , НЕСАКАМЕ ДОГОДИНА ДА НИ БИДЕ ПОЛОШО , САКАМЕ СЛОБОДА, СПОКОЈ, ПРАВДИНА , МИР , ЕДНАКВОСТ за СИТЕ, сакаме добар повод зошо би го „ЧУВАЛЕ ЗДРАВЈЕТО “ , ЗАШО БИ СЕ ПОТРУДИЛЕ ДА ОСТАНЕМЕ , ДА БИТИСУЈЕМЕ БАШ ОВДЕКА , ТУКА , ДОМА !!!

Мите Кум Лазаревски 30.Декември 2018

„НАЈМРАЧНИТЕ ДЕЛОВИ ОД ПЕКОЛОТ , ЌЕ СЕ ЗАЧУВААТ , ЗА ОНИЕ , КОЈ ЌУТАТ , ЗА ОНИЈЕ КОЈ СЕ ПРААТ НЕМИ, У ТРЕНУТЦИТЕ НА НАЈГОЛЕМИТЕ МОРАЛНИ КРИЗИ !!! “

цитат од ДАНТЕ

Посетено 1.281 пати

Мајка Ти и Татко Ти

Мајка Ти и Татко Ти

Следете не на Фејсбук!