Откриен вирус кој ги прави луѓето поглупави – постои сомнение дека е заразена пола популација

Стручњаците од медицинскиот факултет „Џон Хопкинс“ идентификувале таинствен вирус кој буквално ги прави луѓето поглупави, а пронајден е кај 45% од тестираните личности.

Откриениот „глупав“ вирус, кој обично се наоѓа во алгите, објавен е во списанието „ Proceedings of the National Academy of Sciences“. Хлоровирусот ATCV-1 е дел од збир на човечки вируси, а поврзан е промените во когнитивните функции кај луѓето и глувците.

Фрапантниот заклучок на истражувањето е дека ја менува генетската експресија на мозочните станици, што предизвикува луѓето да имаат послаби резултати на когнитивните тестови, визуелното процесирање и просторната свесност.

Од 90 личности кои се тестирани на присуство на вирусот, дури 40 од нив биле позитивни. Оние чиј резултат бил позитивен, полошо поминале на тестовите за брзина и прецизност на визуелното процесирање. Исто така имале и полоши резултати во задачите кои мереле концентрација.

Според наводите од истражувањето, вирусот ја менува генетската експресија поврзана со учењето, формирањето мемории и имунолошкиот одговор на детекција на вирусот.

Овој вирус, со други зборови, може навистина да ги ослаби мозочните функции, памтењето и имунолошката реакција. Покрај тоа, очигледно дека е прилично чест кај луѓето, што всушност го дава одговорот на многу прашања поврзи со сè поголемата глупавост кај општата популација.

Посетено 4.239 пати

The Quintessential Quintuplets (Dub) Episode 12

Tabi Machi Late Show Episode 4

WCOStream: Nekojiru Gekijou Jirujiru Original anime episode 25-27 online free at https://wcostream.cc wcostream close enough

AnimeHeaven: Giovanni's Island (Dub) anime episode Full online free at https://animeheaven.pro attack on titan anime heaven

Scholar google: https://scholar.google.com/citations?hl=vi&user=rC2XXE4AAAAJ

Goodreads: https://www.goodreads.com/user/show/137088216-anime-freak