Ало Таравари!

Како жена, возрасна и одговорна за своето здравје, одлучив да си направам комплетен гинеколошки преглед. Одам на матичен, и еве како отприлика тоа оди… – Ако немаш, прво треба да избереш матичен гинеколог, а да го најдеш… богами ќе се помачиш, повеќето с...

Платамонка – Дана Прелиќ

Фејсбук статус: Дана Прелиќ Пошто платамонка – Чик Куманово стана актуелна деновиве, ќе се навратам на првите години од мојот брачен соживот. Имено, сопружникот мој во бракот, меѓудругото, стапи со мираз – платамонка. Ај си викам – нико није савршен. По извесн...

Да не сте мрднале од овде, најружни сме на плажава

Мислам дека беше летото ’88 година. Со друшките ја опрајвме накај Хвар. Секој ден одевме на плажа со бродица на едно мало островче. На плажичето -Масимо Савиќ, Бејбидол (како ли се пишува??), Марина Перазиќ, Саша Лошиќ, една плава висока со кратка коса мн. популарна во то...

Кај именувањето на Дарко Лешоски за прв човек на СВП, јас гледам една добра и една лоша работа

Кај именувањето на Дарко Лешоски за прв човек на СВП, јас гледам една добра и една лоша работа. Добро е што, конечно нек… Posted by Miodrag Misolic on Saturday, August 12, 2017

Почнаа по тајмЛАЈНО да шеруват и форсират поезија за сиромашни

Пред десетина години упишав општа и компаративна книжевност пошто бев болен по поезија. Ама одма сфанав дека школуван поет е како петел од инкубатор, за разлика од онај дворскио шо клука по буништата, шо би рекол другарот Момо. Нема вкус, пластичен е. Тоа не е ни битно. Продужи...

Колку е поубаво кога си „члан библиотеке“ а не члан партије

Колку е поубаво кога си „члан библиотеке“ а не члан партије. Слободно размислуваш, слободно пишуваш, не бараш ништо од н… Posted by Sasho Hristovski on Friday, August 11, 2017

Знаете ли зашо не ви се свиѓат ората?

Знаете ли зашо не ви се свиѓат ората? Пошто ората имат тежина, имат приказна, имат поента, комплексни се, башка напорни… Posted by Кирил Стоименов on Thursday, August 10,...

Не е до нас! (ова не е иронично напишано)

Фејсбук статус: Гораст Цветковски Имав шанса да работам на Суперкуп, директно од внатре, не само како гледач. Вчера, како да не бев во Македонија. Наместено, залепено, нацртано, наредено. Детали кои никогаш не би ги приметил. Чисти улици (бар во догледен радиу...

Алиса во земјата на чудата

Колку е тажна оваа наша државичка. Тага на секој чекор. Во трговски нешто да купам. Чекам пријателка. Девојченце ја влече мајка ѝ за рака. Скромно облеченко, во памучно фустанче на бретели и гумени сандалчиња од оние што се купуваат на пазар, а мајка ѝ во црнина, со изл...

Да береме ум, да бидеме добри

Петте елементи од кои е сочинет универзумот се во беспрекорна хармонија. Ако продолжиме да го трупаме етерот со грдотии,… Posted by Светлана Сеси Камџијаш on Sunday, August 6,...