Маја Мојсова

Маја Мојсова Првото утринско кафе го пијам сама на тераса. Кафе со две цигарчиња, по можност да е тишина и никој да не е станат дома, тие се моите 15 минути кои што не ги пропуштам за ништо на светот. Денот после започнува со “журка” станување сите, спремање, носе...

Људмил Видически

Убав е Охрид предзори… Кратко еспресо,една голтка на брзинка Па кратко уш едно Гледам војзеро,не венѕеро ко шо љубит некој да речит и чекам да се разденит. Убав е Охрид то време мирен тивок денот ми почвит обично пред изгрејсонце, на терасата “Аквариус”...

Ева Кајчевска Миленковиќ

Ева Кајчевска Миленковиќ Денот ми почнува со задолжително труско кафе (приготвено од мојот сакан сопруг Нино). Додека го пијам кафето гледам(повеќе слушам, отколку што гледам) утринска програма и правам проверка на обврските кои Ме чекаат во текот на денот. Ут...

Срѓан Јаниќијевиќ

Срѓан Јаниќијевиќ Има еден (викаат дека е тибетански тест) прилично е едноставен и е за оценување, осознавање на карактерот на оној што му го правиш тестот. Редиш пет термини, куче, маче, стаорец, кафе, море. Потоа, оној на кого му го правиш тестот зборува што мисли, чувств...

ПРЕДРАГ ТЕРЗИОСКИ

Утринско кафе 1985 Седам у Париз кај Васе у трговски кафето, цигарата, Нова Македонија, луѓе во движење, лица ведри неоптоварени. Туристи од соседните земји во шопинг. Неподнослива леснотија на постоењето. 2015 Брисел, огромна зградурина на меѓународна организација, се извлекувам...

ЖАНКО ГОЛАБОСКИ

Жанко З’ш Голабоски Денот го почнувам со утринско кафе з’ш кафе(то ти е муфте кафе хахахах). Иначе како и свако живо биче и јас си имам некои ритуали, ќе ви ги кажам, ама не кажвете ги никому. На пример штом станам насабајле најпрвин си мавам 2-3 шамари ако ме заболиТ...

ЕНИС ХИЛМИ

Додека во годината наназад,  да напишам збор- два за “утринското кафе”, во меѓувреме престанав воопшто да го пијам. Сега сум на какао. И не знам дали какаото, ќе се важи во оваа прилика. Всушност и поранешното едно, единствено кафе на ден, беше повеќе со цимет, отколку со кафе.:)...

ИСАИЛО ИЛИЕВСКИ

Моето прво кафе е рано наутро. По отварање очи, следува краток туш, т.е  утринска хигиена, а  во меѓувреме ѓезвето со ладна вода е веќе стаено на ќумбето на дрва(Смедеревац), пред да зоврие водата ставам две лажички кафе, без шеќер. Тоа е тој ритуалот на моето утринско кафе кое е...

СТЕФКА ЕЛЗЕСЕР

Последниве години, кафето не ми е првата работа што ми се случува наутро. Прво теретана(у вакви тмурни денови ми се случува и да ја “рипнам” теретаната) па пијам сок од цвекло, јаболка, помаранџа… Во меѓувреме или јас или сопругот веќе го имаме стаено кафето. На...