Да береме ум, да бидеме добри

Петте елементи од кои е сочинет универзумот се во беспрекорна хармонија. Ако продолжиме да го трупаме етерот со грдотии,… Posted by Светлана Сеси Камџијаш on Sunday, August 6,...

Смислата на Кириловата азбука (абвгд):

Фејсбук статус: Светлана Сеси Камџијаш АЗ (јас, субјектот, сознавачот, се протегам од а до з ) БУКИ (предметот на спознание, ти) ВЕДИ (процесот на согледување, спознавање) ГЛАГОЛИ (искажување на виденото) ДОБРО (категоријата без која не трае светот) ЕСТ (постоењето, бидувањет...

Зошто јајцето е чудо?

Фејсбук статус: Светлана Сеси Камџијаш Сите атоми се во облик на јајце. И сончевиот систем исто така. Од јајцето се раѓа нов свет. Тоа не е правилен круг, зашто има два краја од кои ќе настанат спротивностите: дух-материја, ден-ноќ, машко-женско, вистина- лага, ра...

Требење никулци

Фејсбук статус: Светлана Сеси Камџијаш Од многуте невидливи зрна во нас, што тлеат со различни песни, да просееме … Со кое сито? - Надворешните цветови се слика на нашата внатрешна чашка, која овие денови, кога сЕ цвета, треба да се наполни P.s. Според мит...

“Знаеш дека се секирам”

Има една склоност кај македонските мајки и жени, што ја сметам за несоодветна и не знам дали е од поново време или така било од секогаш, иако, судејќи според ликовите во литературата, како да е од поново време. Нашите мајки (жени) кога работите не течат глатко „СЕ СЕКИРААТ“ и тоа...

Дa гo дишеме oвoј убав ден пријатели мои!

Град направен од мириси. За да дојдам на работа со точакот пловам низ слaпoвите oд багреми со бебешка нежност, низ мирисoт на марципан од крошните на расветаните костени, следи анамската рака што пoтсеќa на радосен живот…морските сокачиња на рузмаринот и свежиот здравец, за...

Луѓе штo ” би исекле прст” зa вaс

Дoбрo утрo мили луѓе сo рaзмислaтa (прaшaњетo) кoи се придружните знaци нa вистинскaтa љубoв….. Кoгa некoј нaглo нуди премнoгу, ве нoси нa рaце, пo некoлку пaти нa ден се јaвувa или пуштa пoрaки зa дa ви кaже декa ве сaкa, кoгa некoј уште нa пoчетoкoт целaтa ...

Со пролетта си доаѓа и точакот

Со пролетта си доаѓа и точакот – лебдечка направИја за скопските улици, со која нема шанси да заглавиш во сообраќајот. Ама – точакот прашлив од зимското чмаење во влезот, ланецот паднат, гумата издишана. Одиш кон пазарот за да го поправиш и измиеш. Недела е, а сите се...