Ќе те зезнам овој пат сестро златна, па мајка јана да е

Ми се јавува една „пријателка“ што обично ме бара само кога нешто ѝ треба. Епа реков ќе те зезнам овој пат сестро златна, па мајка јана да е. Кај си ти, што вака, ѝ велам. Да те чујам, ми одговара, нели тоа првин кажуваш секогаш, па после иде правата причина, као уз...

Покрај тебе

Покрај тебе знам дека не ќе имам страв од стареење ниту пак смртта ќе ми биде на ум низ денот што оди и не оти знам дал сме си пишани во ѕвездите онаму горе или пак тука и сега патиштата ни се во обратна насока ама знам дека одамна те имам намирисано… и не сум мудра за ...

„Ама не се плаши девојче, не каса, мирно е.“ И? Треба да ви верувам?

Пишував неколку пати за потребата од шинтерска служба во градов која ќе ги вакцинира, негува, вдомува и згрижува бездомните кучиња за да ги има што помалку по улиците. Ме расчекнаа како да сум најголемиот куче-мрзец! А не сум. Ова од синојка со нападот врз децата па...

Докторот

- Докторе, тука ли сте? Ми треба помош. Докторе, одговорете на поракава ако сте до компјутер, исклучен ви е телефонот. Докторе, во рака држам жилет, малку фали… одговорете проклет да сте… докторе!!! - Зошто ви е жилет? - Тука сте!!! Фала Богу!!! Мислев дека е гото...

Последен ред

Театрите, операта и кината сериозно треба да подразмислат да ги прилагодат цените на нашиот животен стандард! Едно фамилијарно одење во театар 1.200 денари (4 карти х 300 денари). На премиера која никогаш не е под 500 денари, ретко кој може да си дозволи да отиде, оти отидоа...

Велат дека и Господ пред љубовта молчи

Велат дека и Господ пред љубовта молчи оти нема сила поголема од неа ниту засек поболен од сечилото нејзино нема солза потешка од онаа која се пушта кога љубовта меѓу двајца умира ко чоек да закопуваш така боли та во душата греби ко засек кај градите да си правиш и ковч...

Згазнавте на ДАСКИТЕ КОИ СРАМ ЗНАЧАТ!

Глумците од МНТ ја откажале претставата „Ничија земја“ во знак на протест за притворот на нивен колега. Не однапред, не најавено, не со враќање на парите за билети, туку таму, внатре, НА ДАСКИТЕ КОИ ЖИВОТ ЗНАЧАТ, непосредно пред почетокот на претставата! Немам ништо проти...

Кога штрајкуваш со глад

Кога си навикнат да јадеш само срнечки грбови, кавијари, стекови од коњи и бизони, а ти даваат да јадеш парче мувлосан леб и посебна салама… тогаш штрајкуваш со глад! Posted by Kalina Kosi on Friday, December 1,...

Чорапчиња – Калина Коси

На семафор, на дождов. Тропа ли тропа на прозор. Жена, мајка, сестра, кој знае. „Дај ми за детево некој денар“, ми вели. Ја гледам и се мислам, помислувам секој пат, дали сите ние што даваме по некој денар не сме можеби и најголемите виновници што се тие луѓе секој ден таму, ...

Татко е…

Татко е оној што не живее за себе туку за тебе. Татко е оној што ти менува пелени додека цревата му се превртуваат од „тортата“ што си ја направила. Татко е оној што те придржува додека ги правиш првите чекорчиња, бришејќи си ги солзите скришно. Татко е оној што има едни широки и...