Автобуска карта

Ме пратија на службен пат во Охрид пред некоја година од работа. Ми викаат дај автобуска карта да те исплатиме. Викам не одам со автобус, со кола сакам да си одам. Ми вика благајничката – а бе ти како сакаш оди, ама ние ќе те исплатиме само во висина на една п...

Македонска сага

Гледам им ги бројат становите на градоначалниците. Сакаш дозвола за градба? Сакам. Дај станче. Дај си рака. Така стекнато. Просто. Едно ваму, едно таму, никнуваат ко печурки. А со прст не се мрднало… т.е се мрднало, кога се ставал потписот на дозволата. Не го викаат џ...

Егзодус – Калина Коси

На скопскиот аеродром пред лифтот за накај гејтовите, со пријателка која работи на аеродромот подзастанав, случајно се видовме… Од лево дечко и девојка се гушкаат и милуваат како да се гледаат за последен пат. Како со лепак залепени, да си помислиш – Боже, како ли ќ...

Викенд „кралица“

Женски викендашки размисли, пропратени со по некоја сочна пцовка. Сабота рнташ, чистиш цел ден, раскренуваш испопаѓано во текот на неделата. Усисивачи, крпи, прашини. Недела, го средуваш раскренатото, ги двоиш алиштата што биле испопаѓани таму ваму по принципот „кај паднало...

Што направиле бре луѓе овие?!

Влагам у ходник. Иде накај мене една со минич до… со ептен краток минич, стегната у корсет, градите нормално пуш ап, 10-ка штикла, мислиш од шипка се симнала! Колешката до неа со истапирана коса 20 сантима над черепот, уплав да те фати. Потаму две-три така попри...

Црвени цветови

Има една жена што поминува од време на време со децата во маало, собира алишта, обувки, што ќе ѝ дадеш, не пребира. Сум ѝ давала во неколку наврати по кеса омалнати детски алишта и кондурчиња. Ги ослободував на тој начин плакарите. Убаво ми доаѓаше помислата дека не сум ги фрлила...

Грешка

Моето дете алергично на прашина, моето на глутен, моето на лешници, моето на јагоди, моето на млеко, моето на сонце, моето на тополи, моето на ветер, моето на мачки, моето на кучки…! Пред 30-тина години кога јас бев дете, никој на ништо алергичен не беше. Ни на мачки, ни на...

Бајка

Утрово на Фејсбук осамна интересна слика. Млад татко со букет цвеќиња во рака, преку оградата на Гинекологија разговара со неговата штотуку породена сопруга. Тажно. Зошто? Зошто жената што ќе се породи на Гинекологија да не може да прими букет цвеќе, да си го стави во...

Лицемерие и хипокризија од невидени размери… па дури и кога за живот се работи!

Стојам на каса во аптека и чекам една жена да заврши со рецептите. До мене од лево наредени кутивчиња презервативи. Најевтините 69 денари, следните 87, а на Дурексот воопшто и немаше цена, верувам не се помалку од 100 денари. Пакетче 3 во 1. Па си помислив, колку деца и м...

Патување

Кога одиме на некое патување, возбудени сме. Ден претходно ги избираме најубавите фустанчиња, најомилените парчиња облека. Си земаме со себе се што не радува, што не исполнува со задоволство, што не опушта. Добра книга, добра музика… И сето тоа во мал куфер го с...