СПОЈ МЕЃУ ИСТОРИЈАТА И ИДНИНАТА

XI-та меѓународна изложба со историски возила и големо изложување на Peugeot На 07-ми мај, ден сабота, ќе се одвива единаесеттата меѓународна изложба со историски возила, проследена со големото изложување на Peugeot возилата и дел од програмите брендови кои Еуро...

Владо Костов Во Галерија 212

Изложбата на македонскиот уметник Владо Костов наречена “Улични музичари” ќе биде отворена во вторник, 17 ноември, во 19 часот во Галеријата 212 во Белград Изложба на Владо Костов “Улични музичари” во Галерија 212 во Белград Изложбата содржи скул...

Скулптурите На Пикасо Во Музејот На Модерна Уметност Во Њујорк

Креативна потрага…. Ретроспективата во музејот МоМА ќе ви ги доближи вајарските дела на Пикасо, како и техниките и субјектите…   Изложбата насловена “Пикасо Скулптура” беше поставена со цел публиката да се фокусира на овој голем уметник како скулптор. ...

Изложба На Фотографии На Натали Башоска

Се викам Натали Башоска. Имам холандско, но и македонско потекло. Пораснав во Пештани, а во моментов студирам филмска режија на уметничка академија во Њујорк. Интересот за фотографијата ми се појави тука, во охридскиот регион. Почнав да фотографирам пејсажи,...

Распетието На Пит Доерти Во Лондонска Црква

Уметнички проект пред Велигден По повод најголемиот христијански празник Велигден, една црква во Лондон привремено се претвори во уметничка галерија, а главниот експонат на изложбата е скулптурата на распнатиот Пит Доерти Скулптурата на Пит Доерти со наслов “For...

Контроверзната “друга” Мона Лиза изложена во Сингапур

Дали навистина ја насликал Леонардо да Винчи? “Помладата” верзија на “Мона Лиза” е изложена во Сингапур, со која започна првата светска турнеја на контроверзната верзија на најпознатиот портртет на светот.   Кога Хју Блекес во 1913. година ја откри сликата...

Алма Идризи ќе учествува на “Salon d’Automne” во Париз.

Алма Идризи, мултимедијалниот уметник од Скопје ќе учествува на  Salon d’Automne во Париз.   Salon d’Automne (есенски салон) или Société du Salon d’automne (здружение на есенски салон)  е годишна изложба во Париз, која се одржува уште од 1903 година.  Salon...

Ивана и Ивана, едната со слики и графики, а другата со накит

 Универзумот на двете Ивани во Куќата на Робевци Охрид и љубителите на исчекорите на македонската ликовна сцена, во претстојниве две недели, ќе имаат можност да бидат сведетели на едно навистина исклучително уметничко доживување. Во единствениот амбиент на Галерија-музеј „Куќат...

Мала Станица: Изложба „Obsession“, вечер во 19,30ч.

Во „Мала станица“ вечерва во 19,30 часот ќе биде отворена изложбата „Obsession“ “Опсесија” е интернационален проект и колаборација помеѓу групата OutSight (Лена Виолета Лајтнер и Стефи Нојхубер) и уметниците Нита Чаволи и Ана Лазаревска. На изложбата во Мала Стани...

ИЗЛОЖБА НА МОЗАИЦИ ОД ЛИЛЕ КОРУБИН

Третата самостојна изложба на мозаици од истакнатиот модниот креатор и мозаичар Лиле Корубин Љубителите на уметноста ќе можат да се запознаат со нејзините најдобри мозаици кои го отсликуваат интимниот свет на авторката Лиле Корубин. Почеток на изложбата на 03.03.2014 г...