Зељка и Хирургија

Едно време нон – стоп си искачав во Ургентен центар на Клиники. Ќе си го спроведам итниот случај ќе си земам кафенце од банкоматот, ќе си седнам на мојата клупа пред ургентен и си чекам. И така преклани ова време клава зелка сопружникот и едно време упаѓа дома крвјосан ...

Прилепчанката и Германката

Дедо Митре од фиљан прилепско село за време на Втората Светска војна, ничим изазвано, се нашол во конц логор во Германија. Итроман по природа му се обратил на SS одговорниот: -Види дечко, јас немам врска со логори. Живеам во прилепско село, работам ниви и си имам рало. -‎Ок дечко...

Батките Бугари: ’Моля’?

Си седиме така со друшката моја на терасата во хотел Арте – Велинград, целосно опуштени, побегнати од МК депрата. На кратко, разбира се. Тука се муваат двајца Кинези и еден Бугарин и тераат спа – бизнис. Не се знае кој кого ќе го прелаже во зделката. Си муаб...

Принцез се роди

Принцез се роди на денешен ден пред 21 година. Ние, родителите на принцез, не облековме пижами 3,5 години, немаше кога, пошто никогаш не заспа  Кога пркна, прозборе на една година и од тогаш уста не затвори. Во ноќта глува стануваше од креветчето, се потпираше како на шан...

Почнува периодот – стануваш палиш светло, се враќаш од работа…

Денес вечер да не кажам во недела рано, рано, саатот од 3 ќе си го клајме на 2. Почнува периодот – стануваш палиш светло, се враќаш од работа палиш светло. Така не е убаво. Posted by Дана Прелиќ on Friday, October 27,...

Чистење на кабинети и други простории

Треба да се биде професионален и лојален кон институцијата која ти го дава лебот насушен. Ама ова мора да проструи низ етерот. Не знаеш дали да рикаш с’с с’зи и мрсоли од тага или да се смееш како однесена од виорот. Темата е чистење на кабинети и други простории. - ’Пенџер ти га...

Д Е П Р А

Во МК психичките заболувања, особено неврозите се многу чести состојби. Како што велат статистиките секој втор човек крка некои апчeнца. Но, муабетот за овие заболувања се’ уште е стигматизиран до крајни граници. Заболувањата на човечкиот организам треба да се третираат на ...

Како да се опрајме у тоа главите себичњачки?

Како да се опрајме у тоа главите себичњачки? Ја да се снајдам, ја да се убутам, ја некоја паричка да ќарам. Шо ме боли у… Posted by Дана Прелиќ on Wednesday, September 13, 2017

Мојата улица од детството

Улицата се вика “Никола Русински” во Карпош III, почнува од “Карев” и завршува кај “Сити”. На времето “Лептокарија” не постоеше, тука имаше ниви и ливади. Со “Пони” точаците бришкавме натаму мислејќи дека сме стасале д...

Платамонка – Дана Прелиќ

Фејсбук статус: Дана Прелиќ Пошто платамонка – Чик Куманово стана актуелна деновиве, ќе се навратам на првите години од мојот брачен соживот. Имено, сопружникот мој во бракот, меѓудругото, стапи со мираз – платамонка. Ај си викам – нико није савршен. По извесн...