Сашо Христовски

Остајте ги луѓето на раат…греота се

Многу ми се свиѓа една појава, за која одамна се токмам нешто да напишам,а све као немам време. Вака значи, станува збор, имено, за две, а не за една појава, кои можат да стокмат целина, ама грозна целина. Мерак сум голем да седам по кафани, да не се шалиме вака по сабајле. А, во...

СКОПЈЕ МОЕ – ЛЕПШЕ ОД ПАРИЗА

Вака значи: дали, сте приметиле што се случува во секое можно претпријатие, јавна институција, државна, градска, нема везе? Се случуваат гадости, кои редовно ги прават ситните душички, кои, ете, ќе ги жалиме што не завршиле школо, па со ССС или ниже, работат она што го работа...

Какви Ќенефи – Такви Газди

Да им стегнеме еден бојкот на газдите-клозетари Нашево Скопјенце, отсекогаш важело за град со голема кафанска и боемска традиција, а нашиов народ како голем мераклија за добра пијачка и лапачка. Дефинитивно, институцијата кафана е мошне важен сегмент од нашето секојдневие. ...

Нокте на малиот прс?

Права лепота Кога бевме мали, во близина на последна дваесчетворка во Тафталиџе 2, имаше една трафика со таков лимен покрив, што кога со компир ќе замававме од зградите, унутра стануваше општа узбуна, СВОЗ и слиучни емотивни ломови на вработените – дотичниот В...

Скопје – Права Паланка

На цела жалост, иако многу си го сакам Скопјево, многу ми е тешко кога ќе чујам “нашата метропола” (некропола беше нешто друго у живото). Која црна метропола, кога главниот град личи на се, само не на тоа. Јас си го викам нагалено, паланка, ама Права. Зашто?...

ЦИГАРИ – ОТКАЖУВАЊЕ

Ауу, која мизерија ја направив прексиноќа, откако по којзнае кој пат у 30-годишната пушачка кариера се препушив ко стока. Мислејќи на легендарната изјава на Данило Киш “Јебем ти живот без цигара”, и на тоа дека мајсторот скина од рак на плуќа во Париз, седејќи сам н...

Шо свириш? Етно!

 Живти све, боље не свири! „Од усмрдениве преработки на нашиве песни, ги забораивме убавите, оригинални, македонски песни“ ТРИ КРУШИ – ПЕНАЛ

Убав ќе биде животот во Македонија

Убав ќе биде животот во Македонија, дечково коа ќе го бутне sидот.

ВЛАСТ КАКО СЛАСТ

Аман, пак ли со политикава? Не дека не, ама нема да пишуваме за нашите познати партии, овојпат. Муабетот е нешто друго. Значи, вака. Сте се прашале ли некогаш, што би се случило во вашиот живот, ако по некоја случајност се најдете на власт? Неми сведоци сме дека нашава Македонија...