Сашо Христовски

Кој се плаши од Јосип Броз Тито?

Ама баш никогаш нема да можам да заборавам два момента од мојот полавековен, привремен престој на планетата Земја. ПРВИОТ, таму некаде на 1. септември, кога во моето школо “Јан Амос Коменски” во Тафталиџе 1, под водство на мојата пресакана, велепочитувана и никогаш забора...

ВИСТИНСКА ПРИКАЗНА: ТРИ МАЈКИ – ТРИ ИКОНИ

Фанија, Марија и Радмила Вака: Едната е мајка Фанија. Почина, мислам во 1976 година во Скопје. Беше мајка на осум родени деца, а имаше и две дојдени, откако мажот и се прежени, па ги донесе дома. Фана беше прекрасна убавица, дете на богати родители од прилепско, а судбината...

Самата-послуга

Знаете ли дека пред некој ден, во самата близина на центарот на Скопје налетав на самата послуга. Онаква, старска, како на времето на “Славија”, “Земпромет”, “Центро”, славните и непрежалени претходници на уштогљените, модерните, мермерисани ...

А Бре, Мило Македонче

Утре е нов ден, ден за нови подвизи и за ново пребарување на храна. До утре. Како, бре, да не ти се обратам вака, Македонче едно, душо вековно и идно напатена. Како да не бидам полн со бес и со гнев, кога ти, едноставно не знаеш да се бориш. Можеби и знаеш, имало некои пи...

Дојди да остариме заедно…ако смееш

Ќе се родиш, веројатно во маки, ако немаш врски, ако не поткупиш некој “бабец” или бабица. Па, ќе ти се радуваат, ќе те пазат, ќе те гушкаат, ќе те нацицаат, после ќе јадеш пасирана, пребрана храна (пребранац, покасно). Растеш во љубов, те чуваат како...

Писмена по МАЌЕДОНСКИ…

Од сабаље станав, ги замив забите (заклучно со УМНИК-от), после се избањав, откако претходно го искључив бољерот и тргнав накај куња. Пошто не ми работеше релната, морав да го подгреам лебот на тос. Немаше друго за јадење, па морав да си направам еден сенгвич со кремишли. Фино ми...

Фрау Сабине прави мала дигресија и кажува дека била како Жан Митрев

Нема многу врска со текстов, ама морам да си кажам – какво кафе ми свари сабајле тетка Данче, “петел да застанел врз него, демек”. А? Ќе почекам малку па ќе ја завртам шољата, за гледање. Можда ќе ми кажат “дека сум расеан, дека имам седмица без црта, пат,...

Остајте ги луѓето на раат…греота се

Многу ми се свиѓа една појава, за која одамна се токмам нешто да напишам,а све као немам време. Вака значи, станува збор, имено, за две, а не за една појава, кои можат да стокмат целина, ама грозна целина. Мерак сум голем да седам по кафани, да не се шалиме вака по сабајле. А, во...

СКОПЈЕ МОЕ – ЛЕПШЕ ОД ПАРИЗА

Вака значи: дали, сте приметиле што се случува во секое можно претпријатие, јавна институција, државна, градска, нема везе? Се случуваат гадости, кои редовно ги прават ситните душички, кои, ете, ќе ги жалиме што не завршиле школо, па со ССС или ниже, работат она што го работа...