ПРИКАСКИ ЗА МАЛИ ДЕЦА

Едни убави бакшиши

1. Девојка ми нарачува чаша вода – и’ давам а она ми остава 50ден -девојко, беспари е водата, од чешма е -3нам, ова е бакшиш -бакшиш за чаша вода? -да – се сврте и ја снема…а баш беше убава 2. Ме вика една од горе Се качувам, ми тутка пари во рака -што е ова? ...

Секој со својата религија

на Ердоган му се слошило во џамија на хрватицана во катедрала, мене во кафана Јбг, секој со својата религија Posted by Zoki Panker Todorovski on Sunday, June 25, 2017

Гајле ми е кој ме мрази

Гајле ми е кој ме мрази, зашто знам кој ме сака! Posted by Dragan Spasov Dac on Tuesday, June 20, 2017

Песни да, но без силување, ве молам!

Кога ќе ти избега мислата, не бркај ја, по неа следи друга, уште понедофатлива. Чувствата, да ги заробиш во песна – зарем тоа не е она што сите го очекуваат; и токму затоа, игнорирај ги! Ако го фатиш моментот, пеки, ако не (доколку знаеш што вреди, а што не), стуткај ја хартијата...

Ве-Це казанче со поглед на море

„А бе Баци искачај од вода забрането е пливање во Вардар“ – ми се дере еден џандар „Како прво не сум баци, белец сум, како второ не пливам него…него….. него..ах да, си фатив место за кога ќе се фрла крстот“- пробувам да се извадам „ај не ми филозофирај, искача...

Кога љубиш – добиваш и губиш

Уште една ноќ, уште едно утро, како таа спругната в кревет пушнува од цигарата, Ја обожаваше таа поза – Уживаше во “валканоста“ на самиот чин Имаше некоја блага еротика во таа нејзина положба Кога благо оптегната в постела, ја жареше цигарата низ прстите, И со димот в...

Чалам

Пред малку на пешачки. Застанува еден внимателен возач и ми дава знак со рака да поминам. Тргнувам јас полека па застанувам, зошто по втората лента гледам се движи уште еден невнимателен возач кој е залетан стотка на саат. Од оние чаламџии кои кога возат п...

Живот во апостолки

Плажата му се плази на морето. Обврските се одврзани пци. Песок и жешки стапала. Книгата се чита сама, одново и одново. Чадорот засаден во песокот гордо му пркоси на ветерот. Погледот и бескрајот, перспективата и ти. Кротка квечерина и потквасена месечина. Газда си на својот мир,...

Чиста сметка – долга љубов

Кога седнувам на кафе со некој што не е пушач, понекогаш ми е непријатно. Особено кога ќе чујам негодувања од типот „Тууу димот се накај мене иде“… како да од мене зависи, како да јас можам да му го сменам правецот на ветрот. И покрај тоа, инстиктивно мафтам со раката за да...